“Bevegelsene vekker kroppen til liv i gyngende musikalske bølger”

Møteplasser for å fortsette dansen

Dansen som samværsform lever i dag i lokalkulturlivet i hele Norge, men den har stadige utfordringer. Ting blir dyrere; husleie, vakthold, musikere, teknikk, ja alt det som omkranser en dansearena. Kostymer kan skremme fra deltakelse, og streng representasjon kan føles lite inkluderende. Ildsjeler dør, og tid blir en knapphet. Her må det krefter til for å sørge for videreføring!

Norsk senter for folkemusikk og folkedans er et nasjonalt kompetansesenter med et stort arkiv og et godt forskermiljø innen folkemusikk og folkedans. Formålet er å fremme og videreføre lokale tradisjoner som et viktig kulturuttrykk. Senteret er NGO for immateriell kulturarv i Norge. Senteret holder til i Trondheim  og feira 50 år i fjor.

“Museene danser” er et prosjekt hos Norsk senter for folkemusikk og folkedans som har skapt møteplasser for å fortsette dansen.

Hittil har vi kuratert og produsert hele 7 utstillinger, 3 i Trondheim, 1 nordisk utstilling, 2 vandreutstillinger rundt til hele museumsnorge og en felleseuropeisk utstilling med 8 europeiske partnere.

Hundrevis av skoleklasser har kommet innom utstillingene, og mangfoldige dansefester har vært gjennomført for ulike typer dansegrupper og deres lokalmiljø. Vi snakker swing, gammeldans, samisk sydisdans, mangfoldige møter mellom norsk tradisjonsdans og vakre nyinnvandra dansetradisjoner, panelsamtaler, sofasamtaler, dansekonkurranser, sosialdanskvelder, hip hop battles, salsa de roueda, seniordansekafeer og mye mer.

Hele tiden har vi jobbet i samarbeid med vertsmuseet, dansegruppene, lokale arkiv og, viktigst: de lokale ildsjelene. Hvordan har vi så jobbet sammen for å få til dette? Kaster folk seg ut i dansen av seg selv? Så langt derifra. Prosessen har helt klart ført med seg ny læring, metodekompetanse og premissforståelser.

Vi har jobbet ut fra tre innfallsvinkler. Den første er å kuratere og samskape et utstillingsinnhold i film, foto, lyd, tekst og installasjoner for og med det lokale dansemiljøet. De to andre handler om hvordan snakke om dans, og hvordan invitere til å danse.

Lær mer om Museene danser og den faglige bakgrunnen her:

Foto: Will Lee Wright. Everybody dance

Foto: Will Lee Wright. Everybody dance

Norden blir med!

Everybody dance! er en samarbeidsutstilling mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Scenkonstmuseet i Stockholm og Teatermuseet i Helsinki.

Norsk senter for folkemusikk og folkedans fikk i 2019 bevilgning fra Nordisk kulturfond og Nordisk kulturkontakt med mål om å utveksle erfaringer på formidling av nordisk sosialdans på museum, og første utstillingsåpning var april 2020 i Stockholm. Oktober 2021 åpnet utstillingen på Rockheim i Trondheim, og høsten 2022 åpnet den på Teatermuseet i Helsinki. Designet er gjort av MUSEEAA, og lydkunstner og musikkteknolog Øystein Fjeldbo er ansvarlig for oppsett, lyd og teknikk.

Utstillingas fokus var sosialdans, dansing vi gjør for det sosiale samværet og for felles hygge, heller enn for opptreden og konkurranse. Målet var å synliggjøre dansetradisjoner som en del av vår felles kulturarv og være med å videreføre dem til et nytt publikum.

Publikum har blitt inkludert som deltakere fra starten av utstillingskurateringen, og deler av utstillinga blir laget rundt materiale innsendt av et dansende publikum i de tre nordiske landene. Gjennom interaktive installasjoner og samskapende utstillingselementer, er publikum invitert til å utforske ulike måter å danse sammen på, og hvordan det påvirker oss og får oss til å føle oss. En spennende del av utstillinga er dansegolvet - en åpen plass der alle kan møtes og dele ulike dansekunnskaper og erfaringer.

Hør mer om Rockheim sine erfaringer med å ha et dansende publikum her.

En ny vandreutstilling blir til

Norsk senter for folkemusikk og folkedans og prosjektet Museene danser fikk i juni 2023 en ny bevilgning fra Sparebankstiftelsen DNB for tre nye år med en dansende vandreutstilling. Utstillinga Dans med oss ble vist på 9 museer fra 2018-2023, og har vi starta turneen rundt på 14 nye museer som står klare for å ta imot utstillinga Se bestemor! Vi danser sammen!

Utstillinga har blitt til som et tverrfaglig produkt høsten 2023. Samværsdansinnhold har blitt blanda med utstillingsdesign, lyddesign og interaktive installasjoner. Men først og fremst har vi bevart og prøver å formidle essensen av samværsdansegolvet. Det ser dere her, på ulike måter.

Vi har barnedansegolvet, med hologram, danseryggsekk for døve og mennesker med funksjonsnedsettelser, barnesanger med danserytmer og kostymer for utkledning.

Vi har det lokale dansegolvet med innhold området rundt vertsmuseet, som vi håper er gjenkjennbart og vil vekke minner.

Og sist men ikke minst har vi det store samdansgolvet, hvor generasjoner møtes og dansekunnskap videreføres fra kropp til kropp. Her ser dere gammelt og nytt arkivmateriale, som på magisk vis blir abstrahert inn på andre siden av dansegolvet og viser oss en smakebit av et dansegolv i framtida. Her lar vi tidene møtes og deltar med vår egen dans midt på dansegolvet.

Hurra for alle fine dansearrangement som skal skje her de neste månedene, for både ung og gammel.

Det brer seg til EU

Museene danser er også utgangsprosjektet for et Kreativt Europa finansiert prosjekt kalt Dance-ICH som vi på Sff er prosjektledere for. Vi har med oss Ringve og Rockheim musikkmuseum som de andre norske partnerne. Temaet i prosjektet er den deltakende dansefesten og hvordan vi som kulturarvsinstitusjoner kan fasilitere fram gode bærekraftige strukturer for videreføring av dansefesten til nye generasjoner. Vi jobber grunnleggende med UNESCO konvensjonen om immateriell kulturarv som rammeverk for prosjektet vårt, og partnerne i prosjektet er enten NGO for IKA konvensjonen, forskningsinstitusjoner eller museer med nasjonalt ansvar for listeføring av IKA.

Målene for prosjektet er å gjøre et feltarbeid og teste ut av hvordan vi som formidlere og forskere i arkiv og på museum kan fasilitere lokalmiljøet for å bedre bevare og videreføre sine dansetradisjoner. Kan museet samarbeide med lokalmiljøet for å samskape gode dansearrangementer, slik at flere vil ta del i en levende kulturarv ved å være med på «dans på lokalet»? Hvordan kan vi jobbe målretta med behovene og ønskene til kulturarvsbærerne om rekruttering og formidling av dansen og musikken?  

Gjennom prosjektet ønsker vi å samarbeide grundig og langsiktig med danseentusiaster og dansemiljøer slik at dans i ulike former blir en naturlig del av et arkiv/musikkmuseum sitt dokumentasjons- og formidlingsarbeid. Vi ønsker å skape nye samarbeidspartnere og bli kjent med dansemiljø/dansegrupper/bærere av dans sine erfaringer og kunnskap, og gjennom dette utvide og forbedre våre tilbud og aktiviteter innen samværsdansen. Det er viktig at dansemiljøene er ressurser og dialogpartnere for museene. Først når samarbeidet går begge veier, kan samarbeidet bli samskapende. 

Vi er midt i det lokale delmål i EU-prosjektet, nemlig samskapingsaktiviteter med dansemiljøet i Trondheim. Vi er i gang med å iverksette mange gode tiltak som kommer rett fra behov og ønsker fra dansemiljøet. Dette dansemiljøet er folkedans og swingmiljøet i og rundt urbane Trondheim, og vi har hatt representanter fra 15 ulike organisasjoner og foreninger i arbeidsgruppa vår.

Vi inviterte alle dansegrupper, danselag, dansere, spelemenn, spelemannslag og band som driver med swing, rock ’n’ roll, tango, pols, reinlender, vals, slow, one step, polka, lettisk polka og foxtrot med mer – danser som har som har blitt danset i trondheimsområdet av «folk flest» gjennom generasjoner – til å bli med i fokusprosjektet.

Ildsjeler, styreledere, musikalske ledere og danseinstruktører har vært ivrige deltakere i flere møtepunkter, og vi har sammen skapt rammene for hvordan vi skal bruke EU-midlene for å utvikle bærekraftige strukturer for dansefesten. Hele 15 lag og foreninger har vært representert, i tillegg til mange enkeltpersoner. Prosessen har ikke alltid vært enkel, i og med at vi ikke kunne forutsi hva resultatet skulle bli, og vi har måttet ha åpne øyne og forståelsesrammer. Vi som jobber på Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Ringve og Rockheim skulle være åpne for gapene, og lete etter hvor vi kunne fylle et hull, og hvor mulighetene lå innafor det som er våre institusjonelle rammer. Samtidig ønsket vi å lete etter det innovative, hvor langt kan vi strekke oss?

Dette delmålet munnet ut i en rekke tiltak for dansemiljøet i Trondheim. Les mer om alle tiltakene her.

Hovedprosjektet, som vi skaper sammen med 8 europeiske partnere, munner ut i en forskningspublikasjon, en digital verktøykasse bestående av retningslinjer og håndbok, og en innholdsrik sluttkonferanse i Slovenia i mai 2025. Les mer om hva som skjer i EU landene her.